Sukkertangproduktion…
Med kompensationsopdrættet skabes et nyt marked for havbrugerne ved afsætning af den biomasse tang og muslinger, som benyttes til at optage nærringsstofferne.
Sukkertangen vil generelt kunne afsættes til:
• Det globale konsumentmarked: højværdistoffer fra tang anvendes i f.eks. kosmetik og lægemiddelindustrien, mens eksempelvis salattang sælges som råmateriale til fødevareindustrien. Efterspørgslen efter tang til gastronomi er stigende i hele verden. I Japan består ca. 10% af den daglige føde fra tangprodukter. Den samlede værdi af det globale konsummarked for tang anslås at være over 36 mia.kr.
• Foderindustrien: tang anvendes som råstof til produktion af bl.a. fiskefoder.
• Energi-industrien: potentiale for at udnytte kulhydrater fra tangen, som kan forgæres til bl.a. bioethanol/buthanol og biogas. I projektperioden forventes tangproduktionen solgt direkte til konsum.
|
|
Risikovurdering…
For tangens vedkommende kan arter fra algeslægten Chrysochromulina udgøre en trussel. Opblomstringer af denne alge med tang-død som resultat, er kun registreret i det nordlige Kattegat i foråret 1988.
Orbicon overvåger
Algeovervågningen giver mulighed for at nød-høste tang eller vente med udsætning af tang-liner til opblomstringen er væk. I øvrigt kan vinteropblomstringer af planktonalger, som f.eks. opblomstringen af Pseudochattonella i februar-april 2011, udgøre en konkurrent til tangen om næringsstoffer.
Vinterplaner
Vind og vejrproblemer skal håndteres ved løbende tilsyn og justeringer samt optimering af systemer. Isvintre imødegås ved undersænkning af anlæg.
|